Pickles är beståndsdelen som verkligen placerar Bánh Mì i högsta smörgåsdivisionen. Vi fyller med lika delar picklad rättika och morot. I den vietnamesiska inläggningen är det risvinägern som står för den lite mer subtila syran jämfört vår svenska industrifavorit ättikan.
Dagens tips: ät tillsammans med vadsomhelst. Ostmacka.
Risvinägerpickles
1 l Vatten
0,7 l Risvinäger
300 g Socker
35 g Salt
(Mängderna ovan räcker till dryga kilot grönsaker)
—
1. Skölj, skala, skär, skiva. Vi har en stor maskin som hjälper oss, men en mandolin eller kniv funkar fint. Mandolinen skivar plattor som du sen skivar ned till tändsticksstorlek.
2. Blanda alla ingredienser. Rör tills sockret lösts helt.
3. Grönsaker ned i bytta, lagen ovanpå.
4. Vänta ett dygn minimum, men gärna några dagar.
Inläggningen håller utan problem en vecka eller två, låt din näsa och smaklökar guida dig om du är osäker. Som alltid vid inläggning är renlighet a och o för lång hållbarhet.